СУДЪ 2

1. Сосуд,

емкость, вместилище для жидких, твердых и сыпучих тел; тж. образно. И да съкажеть богатьство славы своея на судѣхъ млс҃ти, яже прѣже уготова въ славу (ἐπὶ σκεύη). (Рим. IX, 23) Апост.Христ., 126. XII в.

Бѣаше в судѣ томъ нѣчто чрѣмно,  добрѣ воняя велми (ἐν τῷ σκεύει). Ж.Андр.Юрод.&sup&1&sup&, 396. XIV в. ~ XII в.

Не поверзи собѣ супротивьемь, аки нѣкий бещестьный суд [вар.: съсуд] смрад испущая. Кир.Тур. XII, 356. XIV в. ~ XII в.

А исъ судов исъ серебрьныхъ дал есмь ему [сыну] 3 блюда серьбрьна. Дух. и дог.гр., 7. 1339 г.

Возмѣте от плода земнаго въ суды своя (ἐν τοῖς ἀγγείοις ὑμῶν). (Быт. XLIII, 11) Пятикн., 47 об.–48. XIV в.

Ты иже твоя суть с тобою съ юностию не можеши познати; и како может судъ твои приати вышняго пут<ь> (vas tuum). (3 Езд. IV, 11) Библ.Генн. 1499 г.

Диакон аже не осщн҃ъ будет, да не прикасается к судом осщн҃ым. (Прав.мт.Кирилла, 5) Корм.Балаш., 295 об. XVI в. ~ XIII в.

А розги его [вяза] пригодятся въ плетень, а голья на огонь и в печь и на множество иных судов тое дерево есть надобное и полезное (naczynia). Назиратель, 451. XVI в.

Суды служебные – церковные сосуды, потир и дискос. (1175): Служебныхъ судъ [вар.: съсуд]... и всего строенья црк҃внаго... велми много. Ипат.лет., 582. Ок. 1425 г.

(1482): Менгирѣй... Печерскую церковь розграбилъ... а суды служебные Софѣи Великой, золотой потиръ да дискосъ, прислалъ къ великому князю. Соф. II лет., 234. XVII в.

Суды книжные – книги как вместилище мудрости. [Духовное] брашно в судѣхъ книжныхъ с небесе снесено. Феод.Печ., 196. XIV в. ~ XI в.

2. Орудие, снасть, приспособление для чего-л. (911)

: Аще ударить мечемъ, или бываеть кацемъ убо судомъ, за то ударение или за биение да вдасть литръ пять серебра по закону Русскому. Львов.лет. I, 48. XVI в.

Видя огненое прещение и мученыхъ судъ лютость, яже не покаряющихся на пагубу лежать плоти, вопрошению ти приносиму иному вопрошению отвѣтъ равенъ сохрани глаголы. (Пам.муч.Марина) ВМЧ, Окт. 19–31, 1542. XVI в.

3. Орган тела, сосуд; у растений – трубчатый орган, по которому движется влага с растворенными в ней солями.

Чувьствьно же еже въ бесловесьныихъ разумѣваеться къ кръмяштии бо и растяштии, къ ращуштиися силѣ и чувьствьную имать, растуштее же, еже въ судѣхъ, движать бо ся и та по кръмяштии и растяштии и раждяюштиися силѣ (в греч.: ἐν τοῖς φυτοῖς ‘в растениях’). Изб.Св. 1073 г.&sup&2&sup&, 639. Дние мои преидошя въ смрадѣ, преторгоша же ся судове срд҃ца моего (τὰ ἄρθρα τῆς καρδίας μου). (Иов. XVII, 11) Библ.Генн. 1499 г.